Ilmaista tekemistä Tokiossa: Edo-kauden oiran-kulkue
Asakusan alueella järjestetään huhtikuun toisena lauantaina Ichiyo Sakura Festival. Sen vetonaulana on Edo-kauden oiran-kulkue pukuloistoineen. Kävin paikalla Lanttimatkat -tubekanavanLotan kanssa tutustumassa tunnelmaan!
Asakusan Kannon-uran alueen teitä reunustaa kaunis kirsikankukkalaji ichiyo yaezakura. Päivä on kaunis, massiiviset valkoiset kukinnot huojuvat tuulenvireessä. On pientä kirpputoria ja paikallisten obaasanien pyörittämiä ruokakojuja. Tunnelma on niin kylämäinen, että on hankala uskoa, että nyt ollaan Tokiossa!
Leppoisa festivaalitunnelma ei kuitenkaan ole suurin syy, miksi tänne kannattaa tulla. Vaan kohta alkava kulkue!
Pieni historiantunti: Edo-kauden oiranit
Nyky-Tokion Asakusan Kannon-ura sijaitsee samoilla paikoilla, jossa oli aiemmin Edon kaupungin Yoshiwara. Se oli tunnettu punaisten lyhtyjen alueena. Yoshiwaran suurimpia paikallisjulkkiksia olivat korkean luokan kurtisaanit, oiranit, jotka olivat ikään kuin geishojen edeltäjiä. Hekin viihdyttivät maksukykyistä yläluokkaa tansseillaan, keskusteluillaan ja soittotaidoillaan, mutta toisin kuin geishoilla, heidän repertuaariinsa kuuluivat myös seksuaaliset palvelut.
Geishat ja oiranit elivät aluksi rinnakkain. Oiran saattoi kutsua asiakkaittensa viihteeksi geishan tai testata asiakasta katsomalla kauempaa, miten tämä pärjää geishan kanssa. Lopulta muoti kuitenkin muuttui ja geishat syrjäyttivät pömpöösit oiranit.
Oiran-perinne ei onneksi ole täysin kuollut: kuulemma Kiotossa toimii tällä hetkellä useampi ammattimainen tayuu. Yöllinen palveluvalikoima on tosin jäänyt edo-kauden puolelle, nykypäivän oiranit ovat geishojen kaltaisia viihdyttäjiä. Kioton kolmeensataan ammatti-geishaan verrattuna oiran-kulttuuri on kuitenkin nykyään varsin pientä.
Asakusan oiran-kulkue
Asakusan kulkue mallintaa Edo-kaudelta (1600-1800-l) peräisin olevaa traditiota. Tältä se on saattanut näyttää Yoshiwaran kaduilla, kun oiranit seurueineen laskeutuivat tavallisen kansan keskuuteen.
Kulkueen aloittavat pahaa karkoittavat Yoshiwara-kitsunemait. Kettumaskeihin pukeutuneena he soittavat huiluja ja rumpuja, karkoittaen pahaa onnea kulkuetta katsovista ihmisistä.Sitten tulevat pitkien takahari-chouchin -lyhtyjen kantajat.
Seuraavaksi tulevat naiset esittävät Yoshiwara-alueen geishoja, perinteisen kimonon sijaan miesten vaatteisiin pukeutuneena.Upeimmissa puvuissa ovat oiraneista ylimmät, tayuu’t, valtavissa eteen solmituissa obivöissään ja peruukeissa, jotka saattavat painaa jopa 30 kiloa. Heidän lähellään kulkevat oppitytöt, kamurot.
Edo-kaudella tayuu't olivat Yoshiwaran arvostetuimpia henkilöitä, jopa ohi kunnioitettujen samuraiden. Siksipä heidän kulkueessaan oli jos jonkinlaista palvelijaa – ja tietysti aurinkovarjon pitelijä.
Oppityttöjenkin asut ovat upean yksityiskohtaiset – mutta korot huomattavasti käytännöllisemmät!
Tayuu-oiraneiden kulkemistapa on hämmentävä. He liikkuvat hitaasti, jalat askelten välissä isoja ympyröitä sivuille piirtäen. Jokaisen ympyrä-askeleen jälkeen jalat palaavat vierekkäin, ennen kuin vastakkainen jalka aloittaa uuden ympyräkuvion.Korkeista puukengistä kuuluu karhea laahaava ääni nyky-Tokion asvaltilla, kun tayuu kulkee katsojan ohi.
Tunnelmat
Rakastan kaikkea visuaalista ja erikoisia pukuja, joten minulle kulkue oli täydellistä silmäkarkkia.Paraati liikkuu hitaasti, mutta oiran-seurueita oli vain kaksi. Puolessa tunnissa lyhyelle kadunpätkälle pystytetty kulkue on jo ohi. Se oli lumoavan kaunista, mutta kesti vain hetken - vähän niinkuin vaikkapa kirsikankukat! Voi hyvin kuvitella, miten kulkija Yoshiwarassakin jäi haikailemaan näkevänsä lisää.
Kannon-ura sijaitsee hieman sivussa Asakusan suurimmista turistikohteista katsottuna, joten tapahtumassa oli ihanan rauhallista. Vain muutamat turistit olivat löytäneet paikalle.
Kannattaa ehdottomasti mennä katsomaan ensi vuonna!
Tässä Lanttimatkat -kanavan tunnelmat Tokio-päivästämme videomuodossa
Festivaalit eli matsurit ovat loistava tapa viettää aikaa Japanissa ilmaiseksi ja tutustua paikalliseen kulttuuriin. Tokion tapahtumia listaa mm. Tokyo Cheapo ja TimeOut, koko Japanin matsureita mm. Japan Guide.
> Oiran-kulkue ja Ichiyo Sakura Festival järjestetään vuosittain huhtikuun toisena lauantaina. Säävaraus sateen sattuessa. Kiehtovasti oiraneista on kirjoittanut Matkasto-blogin Reetta, joka kokeili Kiotossa oiraniksi pukeutumista!
Ajankohtaisimmat kuulumiset löytyvät Instagramin Storystä. Seuraa matkaani Instagramissa @iidaeli, Facebookissa Iida in Translation tai tätä blogia blogit.fi:ssä ja Bloglovinissa!